Το ταξίδι στη Γάνδη μας προέκυψε τυχαία. Ενας φίλος, παντρεμένος με Βελγίδα, έκανε την πρόταση κάπου μετά το τέταρτο (ή μήπως πέμπτο;) τσίπουρο και συμφωνήσαμε αμέσως. Από τη μια είχαμε καιρό να πάμε ταξίδι, από την άλλη αντιπαθούμε τα οργανωμένα ταξίδια και προτιμούμε το ελεύθερο πρόγραμμα, δεν ήθελε και πολύ. Ο κύβος ερρίφθη.
Κλείστηκαν ξενοδοχείο και εισιτήρια με την Alitalia (το γιατί Alitalia και αν κάναμε καλή επιλογή είναι άλλη ιστορία, που ίσως την πούμε αργότερα), και στις 18 Δεκεμβρίου του σωτηρίου έτους 2005 αρχίζει η περιπέτειά μας.
Φτάσαμε στις Βρυξέλλες το μεσημέρι και από κει με αυτοκίνητο στη Γάνδη. Ο καιρός καλός, θερμοκρασία ανεκτή, δεν έβρεχε, αλλά ήλιος πουθενά. Τα γνωστά της βόρειας Ευρώπης με λίγα λόγια.
Τις πρωτες μέρες τις αφιερώσαμε σε ατελείωτους ποδαρόδρομους στους πεζόδρομους της Γάνδης και επισκέψεις σε μερικά από τα αμέτρητα μουσεία της. Ο φωτογράφος της παρέας είχε αρκετή δουλειά το αποτέλεσμα της οποίας βλέπετε στη συνέχεια.

 


Τα ποτάμια Leie και Scheldt, στη συμβολή των οποίων είναι χτισμένη η Γάνδη δίνουν ξεχωριστό χρώμα στην πόλη. Αυτά βοήθησαν την ανάπτυξη της πόλης από το 12ο αιώνα και μετά και της έδωσαν και το όνομά της που σημαίνει «συμβολή».
Η συννεφιά και πολλές φορές η ομίχλη δεν επέτρεπαν και πολύ καλλιτεχνία, αλλά με λίγη επεξεργασία στον υπολογιστή το τελικό αποτέλεσμα «βλεπόταν». Οχι δηλαδή ότι οι ικανότητες του φωτογράφου και η ποιότητα της μηχανής του θα έδιναν καλύτερα πράγματα σε ιδανικές συνθήκες, αλλά να μη βρούμε και μια δικαιολογία βρε αδερφέ;

 


Από τη Γάνδη δε λείπουν φυσικά και τα κάστρα, όπως το Castle of the Counts, που βρίσκεται στο κέντρο της,

 

αλλά ούτε και οι καθεδρικοί ναοί. Στη φωτογραφία ο ναός του Sint Bavo (όχι δεν είναι γραμμένο λάθος. Στα φλαμανδικά ο άγιος είναι Sint).

 


Ο κύριος της φωτογραφίας είναι κάτι σαν εθνικός ήρωας για τους κατοίκους της Γάνδης (Γανδιώτες;).
Ονομάζεται ή μάλλον ονομαζόταν Jacob van Artevelde και ήταν στα πράγματα κατά τη διάρκεια του εκατονταετούς πολέμου.
Τότε η Γάνδη αντιμετώπιζε το εξής πρόβλημα:
Βρισκόταν υπό την ηγεμονία των Γάλλων και λογικά έπρεπε να πάρει το μέρος τους στον πόλεμο κατά των Αγγλων. Ελα όμως που οι Αγγλοι ήταν οι κυριώτεροι προμηθευτές μαλλιού και η αποκλειστική πηγή εισοδήματος της Γάνδης προερχόταν από την επεξεργασία και εμπορία μάλλινων υφασμάτων και οι Αγγλοι τους είχαν κόψει την πίστωση.
Τί έκανε λοιπόν ο πονηρός πολιτικός; Κάλεσε τον Αγγλο βασιλιά στη Γάνδη και σε ειδική τελετή σύσσωμος ο λαός τον αναγνώρισε ως βασιλιά της …Γαλλίας.
Το αποτέλεσμα ήταν το αγγλικό μαλλί να συνεχίσει να φτάνει στα εργαστήρια της Γάνδης και έζησαν αυτοί καλά και οι απόγονοί τους καλύτερα, γι” αυτό και κάτι αιώνες αργότερα έστησαν το άγαλμα της φωτογραφίας.
Τα παραπάνω αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Γάνδης και δεν τα αμφισβητούμε βέβαια, αλλά από ντόπιους ακούσαμε μια πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή.
Οι Αγγλοι εκτός από παραγωγοί μαλλιού ήταν και κατασκευαστές υφασμάτων και μάλιστα με μια ειδική μηχανή που είχαν επινοήσει απειλούσαν να πάρουν τα πρωτεία από τη Γάνδη που την εποχή εκείνη κυριαρχούσε στο παγκόσμιο εμπόριο μάλλινων υφασμάτων.
Ο κ. Artevelde έχοντας καλές σχέσεις με τους Αγγλους, τους ζήτησε τη μηχανή αλλά φυσικά δεν του έκαναν τη χάρη. Τότε κι αυτός βούτηξε μία, την έβγαλε λαθραία σε κομμάτια από την Αγγλία και η οικονομία της Γάνδης ανέκαμψε και πάλι.
Αυτή την εκδοχή την πιστεύουμε μια που επιβεβαιώνει την αρχή ότι «Αν είσαι μικρός κλέφτης πας φυλακή, αν είσαι μεγάλος σου στήνουν άγαλμα».

Αλλά αρκετά με την ιστορία. Στη Γάνδη έχει και άλλα πράγματα, όπως μαγαζιά π.χ.

 

Το εμπορικό κέντρο της φωτογραφίας το τιμήσαμε δεόντως, άλλοι για καφέ στα ωραία στέκια του και άλλοι για ψώνια στα ωραία καταστήματα. Το ποιοί πήγαν πού μάλλον δεν χρειάζεται διευκρίνιση.

 

Δημοσιεύθηκε από admin4 Comments

 1. χρονια πολλα και καλι χρονια φιλε.θα ηθελα να ρωτισω αν αξιζει να παω και ποσα τα εξοδα (αεροπλανο,ξενοδοχειο,κτλ.)


  giorgos 2. Καλή χρονιά.
  Η απάντηση στο πρώτο είναι φυσικά ΝΑΙ. Αξίζει, όχι μόνο η Γάνδη αλλά γενικά όλη η περιοχή. Με κέντρο τη Γάνδη και σε ακτίνα το πολύ 200 χιλιόμετρα βρίσκονται όλες οι σημαντικές πόλεις του Βελγίου. Ακόμη και χωρίς αυτοκίνητο να είσαι, υπάρχει άψογο σιδηροδρομικό δίκτυο.
  Οσο για τα έξοδα, αν κλείσεις από αρκετά πριν, μέσω Internet, αεροπλάνο και ξενοδοχεία δεν πιστεύω ότι θα σου βγει πάνω από 150 € το άτομο για εισιτήρια μέχρι Βρυξέλες και 80 € την ημέρα το δίκλινο. Αν κλείσεις αυτοκίνητο υπολόγιζε άλλα 40 € περίπου την ημέρα (συνολικό κόστος). Το φαγητό είναι σχετικά φτηνό και θα βρεις ελληνικά εστιατόρια (αν δεν αντέχεις την τοπική κουζίνα) σε απίθανα σημεία.
  Αν το αποφασίσεις και χρειάζεσαι οποιαδήποτε άλλη πληροφορία στείλε email στο admin – pkteam – gr.


  admin 3. Καλησπέρα.
  Πόσες διανυκτερεύσεις προτείνεις για ένα road trip Γάνδη Μπριζ Αμβέρσα?


  Νικολας 4. Έχοντας βάση τη Γάνδη έκανα ημερήσιες επισκέψεις σε Μπρυζ, Αμβέρσα, Οστάνδη, Βρυξέλες κλπ.
  Με αυτοκίνητο είναι ταξίδι μιας ώρας το πολύ. Στη Λιέγη πήγα με τραίνο.
  Σίγουρα σε μία μέρα δεν βλέπεις όλα όσα μπορείς να δεις αλλά το θεωρήσαμε πιο πρακτικό να μην είμαστε συνέχεια με τις βαλίτσες στο χέρι (όταν έχεις μαζί και παιδιά).
  Για road trip θα έλεγα ότι θέλεις τουλάχιστον δύο διανυκτρεύσεις σε κάθε πόλη.


  adminΑφήστε το σχόλιό σας

  Μέλη

   Σύνδεση


   Ο καιρός σε
   διάφορες πόλεις: