26 Feb 2009
Το καινούριο μας παιχνιδάκι λέγεται NSLU2. Δεν είναι και τόσο νέο στην πιάτσα, ίσα – ίσα που μάλλον έχει σταματήσει η παραγωγή του, αλλά μόλις τώρα το ανακάλυψα και το αγάπησα αμέσως. Με μέγεθος μικρότερο από βιβλίο τσέπης, είναι ένας υπολογιστής που δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από πολύ μεγαλύτερα συστήματα.
 
Η αλήθεια είναι ότι έχει κατασκευαστεί απλά για να συνδέει δικτυακούς δίσκους σε τοπικό δίκτυο, αλλά οι δυνατότητές του είναι πολύ περισσότερες από αυτό. Για να εκμεταλευτεί βέβαια κάποιος αυτές τις δυνατότητες, απαιτείται μια μικρή “εγχείριση”, όχι απαραίτητα στο hardware αλλά σίγουρα στο λειτουργικό που φοράει από τη μάνα του.
 
Το μηχανάκι τρέχει linux και επικοινωνεί με τον έξω κόσμο μέσω WEB. Διαθέτει δύο USB 2.0 θύρες, μία ethernet και τίποτε άλλο, ούτε και χρειάζεται άλλωστε. Α! ναι, έχει και έναν διακόπτη για on/off.
Ο επεξεργαστής του είναι στα 266 ΜΗz και η RAM του 32 ΜΒ (το μεγάλο του μείον). Η ταχύτητα του επεξεργαστή αν συγκριθεί με τα 2+ GHz των σημερινών συστημάτων φαίνεται βέβαια μικρή, αλλά για κάποιον που ξεκίνησε να δουλεύει με υπολογιστές που είχαν επεξεργαστή στα 4.77 είναι τεράστια.
 
Για να γίνει κάτι περισσότερο από αυτό για το οποίο φτιάχτηκε, πρέπει να του φορτώσεις άλλο λειτουργικό, μια που η έκδοση του linux που φοράει είναι τόση όση χωράει στα 8 ΜΒ της flash memory του. Από τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις (βλέπε http://www.nslu2-linux.org/), διάλεξα την ειδική για το μηχανάκι έκδοση debian, κυρίως λόγω των πολλών διαθέσιμων εφαρμογών που κυκλοφορούν.
 
Αφού αντικαταστάθηκε το firmware της μάνας του με αυτό του debian loader, έγινε η εγκατάσταση του λειτουργικού σε ένα stick 4GΒ, που κουμπώθηκε στην μία από τις δύο USB. Ετσι έμεινε διαθέσιμη μόνο μία USB για σύνδεση περιφερειακών, αλλά με ένα HUB τεσσάρων θέσεων έγινε δυνατή η χρήση δύο εξωτερικών δίσκων και μερικών ακόμη …γκατζετακίων.
 
Στη μία θέση δοκιμάστηκε μία Web Camera και με το webcam προγραμματάκι του Debian έστελνε εικόνα μέσω του web server σε κάθε ενδιαφερόμενο. Επειδή όμως βάραινε πολύ το σύστημα που το χρειαζόμασταν για άλλες δουλειές η camera έμεινε προς το παρόν εκτός.
 
Το δεύτερο πραγματάκι που δοκιμάστηκε με επιτυχία είναι ένα πολύμπριζο με τέσσερεις τηλεχειριζόμενες και χρονοπρογραμματιζόμενες υποδοχές, στις οποίες συνδέθηκαν οι δύο δίσκοι του συστήματος και με ένα frontend του προγράμματος χειρισμού του πολύμπριζου, που γράφτηκε ειδικά για την περίπτωση, μπορούμε να χειριστούμε από οπουδήποτε τους δίσκους, να αναβοσβήσουμε τα φώτα, την καφετιέρα ή το στερεοφωνικό ή και να κάνουμε reset τον server.
 
Στον οποίο server τρέχουν και τα περισσότερα καλούδια από αυτά που βλέπετε στο site μας. Γι” αυτό αν σέρνεται κανένα download, λίγο υπομονή. Οπως έλεγε και το παληό ανέκδοτο, ας μην έχουμε και πολλές απαιτήσεις από ένα volkswagen.
 
Λεπτομέρειες για το πολύμπριζο θα πούμε σε επόμενο άρθρο.


 

Δημοσιεύθηκε από admin3 Comments

 1. μεγάλε γειά σου, χρησιμποιώ το σαλιγκαράκι για πάνω από τέσσερα χρόνια, σαν γουέμπ σερβερ, φτπ σερβερ, τεχτ μπράουζερ, τόρρεντ κλάιεντ και ένα σωρό άλλες εφαρμογές, με φιρμγουερ το 6.10 UNSLUNG. Εντυπωσιάστηκα με το πολύπριζο, με ενδιαφέρει, γιατί το χειρίζομαι το σαλιγκαρο μέσω γουέμπ στο εξοχικό μου.Μπορείς σε παρακαλώ να γίνεις πιο αναλυτικός για το στήσισιμο της ιδέας?επειδή είμαι στόκος από το λίνουξ, βήμα-βήμα κατάφερα να δουλέψω το NSLU, ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΎΣΑ βήμα-βήμα τις εντολές για την εγκατάσταση.Ευχαριστώ πολύ και μπράβο για την υλοποίηση και την προσπάθειά σας!

  εδώ είναι και η δική μου προσπάθεια
  http://oropiotis.gr
  http://oropiotis.dyndns.tv:9001 αυτή εδώ είναι για πειραματισμούς και είναι στημένη πάνω στο σαλίγκαρο


  oropiotis 2. Γεια σου και σένα,
  Ανέβασα στα downloads το driver για το πολύμπριζο και το πρόγραμμα ελέγχου μέσω WEB.
  Υποθέτοντας ότι δουλεύεις σε WIN και ελέγχεις το slug μέσω SSH (με PuTTY;), προτείνω την εξής διαδικασία για την εγκατάσταση του sispmctl:
  1. Αποσυμπίεσε το sispmctl-2.7.zip σε ένα directory και ανέβασέ το με FTP στο slug.
  2. Μπες στο slug ως root και δώσε από το dir: chmod 0744 configure και μετά: ./configure
  3. Αν όλα πάνε καλά, τελειώνοντας θα σου πει: Good – your configure finished. Start make now. Αν όχι, θα πρέπει να βρεις τί λείπει από το λειτουργικό και να το φορτώσεις πριν επαναλάβεις το configure. Δυστυχώς δεν έχω ιδέα από unslung και για το τί διαφορές υπάρχουν από το debian που χρησιμοποιώ.
  4. Επόμενο βήμα –> make Θα σου βγάλει μερικά warnings που μπορείς να τα αγνοήσεις. Αν δεν εμφανιστεί κάποιο error τελείωσες. Το πιθανότερο error είναι να λείπει το libusb, οπότε πρέπει να το εγκαταστήσεις και να επαναλάβεις το make.
  5. Τέλος δίνεις make install και καθάρισες. Τελειώνοντας δώσε sispmctl και θα πρέπει να πάρεις ως απάντηση: No GEMBIRD SiS-PM found. Check USB connections, please!

  Για τον έλεγχο μέσω WEB θα πρέπει να υπάρχει εγκατεστημένη η PHP. Αν δεν την έχεις εγκαταστήσει, βρες στο Optware την έκδοση για τον WebServer που έχεις εγκατεστημένο.
  Τα υπόλοιπα είναι απλά. Ανέβασε σε ένα directory κάτω από το www (έστω το sispm) όλα τα περιεχόμενα του Pmanager.zip και ζήτα στον web browser την διεύθυνση http://oropiotis.dyndns.tv:9001/sispm (αλήθεια γιατί 9001;).
  Οι ρυθμίσεις βρίσκονται στο settings.php Ανοιξέ το με κάποιον text editor και κάνε τις αλλαγές που θες. Προσοχή στην κωδικοποίηση. Είναι σε utf-8.

  Τα είπα όσο πιο αναλυτικά μπορούσα. Αν χρειαστείς οτιδήποτε άλλο στείλε e-mail (admin στο pkteam τελεία gr).


  admin 3. σε ευχαριστώ πού για την αναλυτική περιγραφή σου, μόλις πάρω το πολύμπριζο, θα ….σου φορτωθώ μέσω μέιλ για βοήθεια.είσαι ευγενέστατος, καλή ανάσταση!
  (πόρτα διάλεξα την 9001 γιατί νομίζω δεν πολυχρησιμοποιείται από άλλες εφαρμογές)


  oropiotisΑφήστε το σχόλιό σας

  Μέλη

   Σύνδεση


   Ο καιρός σε
   διάφορες πόλεις: