Καλό το NSLU2 της Linksys αλλά αν αρχίσεις να του ζητάς περισσότερα από όσα μπορεί να δώσει, γονατίζει και αρνείται να συνεργαστεί. Με εγκατεστημένο web server με php (στις “ελαφριές” τους μορφές), mysql server, ftp server, rtorrent, dhcp server και το απαραίτητο ssh για τη διαχείριση, αποφάσισα να στήσω και το webmin για διαχείριση μέσω web, όπως και το phpmyadmin για διαχείριση των αρχείων της mysql. Εκεί ήταν που άρχισαν τα δύσκολα. Ταχύτητα αντίδρασης απελπιστική και χρήση CPU και μνήμης στα ύψη. Το πείραμα δηλαδή πέτυχε. Το μηχανάκι είχε φτάσει και ξεπεράσει τα όριά του. Για κάτι παραπάνω θα έπρεπε να βρεθεί εναλλακτική λύση.
 
Είχαν ήδη γίνει αντίστοιχες δοκιμές και με το NAS200 της Linksys, που αποδείχθηκε λιγότερο ανθεκτικό στα βάσανα (τί να περιμένεις άλλωστε από 486 επεξεργαστή), οπότε ξαναγυρίσαμε στην παληά δοκιμασμένη συνταγή: ΦΤΙΑΞ” ΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ.
 
Οι προδιαγραφές είναι απλές. Θέλουμε ένα μηχανάκι που να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος. Η λύση που επιλέχθηκε ήταν:
 
Μητρική Intel D945GCLF2

CHIPSET: Intel® 945GC/ICH7
ΚΑΡΤΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ: Intel® GMA 950
ΚΑΡΤΑ ΗΧΟΥ: Realtek ALC662 6 καναλιών (5.1) κάρτα ήχου HD
ΚΑΡΤΑ ΔΙΚΤΥΟΥ: PCIe Gigabit LAN
ΘΥΡΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ: 8 x USB 2.0, 1 x Παράλληλη, 1 x Σειριακή, 2 x PS/2
ΓΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΣ: Intel Atom™ (περιλαμβάνεται ο Atom™ 330)
ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΔΙΑΥΛΟΥ: 533 MHz
ΤΥΠΟΣ ΜΝΗΜΗΣ: 1 x DDR2 υποδοχή, μέχρι 667 MHz
ΘΥΡΕΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ: 1 x PCI-E 16x, 1 x κλασσική PCI
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΣΚΩΝ: 1 x IDE (Ultra ATA 100), 2 x SATA II

στην οποία τοποθετήθηκε 1 GB RAM. Αυτά μαζί με ένα νέο τροφοδοτικό, μια που δεν υπήρχε κατάλληλο διαθέσιμο, τοποθετήθηκαν σε ένα παληό κουτί από παροπλισμένο υπολογιστή, με το συνολικό κόστος να φθάνει στα 100 ευρώ, δηλαδή όσο περίπου κοστίζει και ένα μετρίων επιδόσεων έτοιμο NAS.
 
Για λειτουργικό επιλέχθηκε το Ubuntu 9.04 Server. Ίσως με Debian να είχαμε καλύτερη διαχείριση πόρων αλλά το Ubuntu δουλεύει (ή υποτίθεται ότι δουλεύει) out-of-the-box, είναι δηλαδή ότι πρέπει για τεμπέληδες.
 
Το λειτουργικό εγκαταστάθηκε σε ένα usb stick 4GΒ, που κουμπώθηκε στη μία από τις τέσσερεις on-board USB θέσεις της μητρικής. Τοποθετήθηκε και ένας SATA δίσκος στη μία από τις δύο διαθέσιμες θέσεις και το σύστημα (που βαφτίστηκε myNAS) ήταν έτοιμο για δοκιμή.
 
Η μόνη ρύθμιση που χρειάστηκε τροποποίηση ήταν για την κάρτα δικτύου και το myNAS μπήκε στο δίκτυο και όλοι οι υπολογιστές είχαν πλέον στη διάθεσή τους ένα γρήγορο και αξιόπιστο δικτυακό δίσκο (μέσω Samba) μαζί με όλους τους υπόλοιπους server (web, ftp, nfs, ssh, mysql, dhcp και λοιπά).
 
Για δοκιμή της ταχύτητας χρησιμοποιήθηκαν δύο υπολογιστές, ένας με 100άρα κάρτα δικτύου και ένας με κάρτα Gigabit, συνδεμένοι με ένα gigabit switch, πάνω στο οποίο ήταν φυσικά συνδεμένο το myNAS, το router της DSL και το NSLU2.
 
Οι μετρήσεις έγιναν για μεταφορά μέσω FTP ενός αρχείου 700 ΜΒ και έδωσαν ταχύτητες σε MB/sec:
 

  σε Η/Υ με 100άρα κάρτα σε Η/Υ με gigabit κάρτα
από myNAS
11.0
23.0
από NSLU2
2.6
2.6

 
και για ταυτόχρονη μεταφορά του ίδιου αρχείου:
 

  σε Η/Υ με 100άρα κάρτα σε Η/Υ με gigabit κάρτα
από myNAS
10.0
11.0
από NSLU2
1.5
1.5

 
Έχουμε δηλαδή ένα σύστημα με πολλαπλάσια ταχύτητα μεταφοράς αρχείων και στο ίδιος κόστος με το NSLU2. Μάλλον καλά τα πήγαμε.


 

Δημοσιεύθηκε από adminΑφήστε το σχόλιό σας

  Μέλη

   Σύνδεση


   Ο καιρός σε
   διάφορες πόλεις: